Většina lidí potřebuje „pouze základní výcvik“. Chtějí aby je pes netahal, aby nevyjížděl po ostatních a fungoval v podstatě na dobré slovo. Realita je trošku jinde a úplně jinde je názor našeho psa. Jeho tréninky poslušnosti musejí být doplňovány i jinou zábavou. Psa nebaví 1x týdně na cvičáku opakovat úplně stejné úkony.

Potřebuje vybít energii a v podstatě ji novinkami i nabít. A hlavně čím víc pracujete se svým psem a trávíte s ním čas, tím blíže si jste a máte z něho parťáka. Vyrovnanější povaha vede ke klidnějším řešením vypjaté situace.

 

Změny v aktivitách vám i vašemu pejsku otevírá nové možnosti a věřím, že i vnitřní naplnění. Nejde vždy jen o to něco naučit, ale také ho zabavit, či na balančkách získat důvěru. Náš běžný život a odchod do práce psa obírá o čas, který může nějak využít. Většinou ho prospí (ne že by mu to kolikrát vadilo) a tak by jsme měli tento čas nahradit. Ukázat mu, že ne vždy se musí doma jen válet. A u psů, kteří jsou až moc aktivní vám stejně nic jiného nezbývá.

V každé hře bude figurovat i dané plemeno. Pes byl pracovně k něčemu šlechtěn, některý pes bude výborný v coursingu, jiný dá přednost treibballu. Jeden bude dříve přemýšlet, druhý do toho začne neurvale štěkat. I věk udělá své, pes, který dlouhodobě žije usedlým životem nebude u hry dostatečně ze začátku aktivní, jak štěně, kterému jede mozeček naplno.

Tyto aktivity vám mohou pomoci, pokud máte doma pejska s problémovým chováním, či jak se říká „ADHD“ jedince. Musíte se naučit správně danou situaci načasovat a vhodně odměňovat. Pokud jste šikovní a pochopíte systém doporučuji práci s klikrem a to hlavně u rychlých psů. Klikrem můžete za včas označit danou situaci než bude pozdě.

 

ŽEBŘÍČEK HODNOT

Je to jednoduché, vše co nabízíte psu od jídla po věc šplhá na imaginárním žebříčku, který stanovuje váš pes. Protože při takových trénincích zpracujete velké množství kokin je vhodné si částečně krmnou dávku odsypat a pracovat s ní. Nebo po nějakém čase budete mít doma tlouštíka.

Na začátku kdy je pes vysoce vzrušený začínáme právě s granulkami. Pes se totiž bude lépe soustředit na práci a nebude loudit ty největší dobroty. Podle něj si pak stanovte TOPové dobroty a dávejte je za to nejlepší co pes v danou chvíli vymyslel. U některých psů je velká odměna hračka. I ty by jste měli brát v úvahu.

 

Interaktivní hračky jsou výborné, když chcete pejska zabavit a odejít, nebo potřebujete obstarat domácnost. Velice oblíbené jsou kongy, které naplníte a  nemusíte se bát, že jej pes zlikviduje.(Tedy výjimka tvoří pravidlo..) Doporučuji vždy větší hračku než je jícen psa. Značka kong má spousta různých hraček, které podporují žvýkací svaly, vylizování a v neposlední řadě pomáhá psa uvolňovat ze stresu.

Čuchací koberečky jsou další alternativou pro všechny věkové kategorie, většina mladých psů, jsou rychle hotovi, je dobré si sehnat dost chlupatý a vysoký kobereček s malými pamlskami, aby měl pes složitější práci. Čuchání pro psa je přirozená věc, je to další možnost jak upotřebit loveckého psa a uvolnit stres. Naopak mladé psy učíme čuchat a vyhledávat. Nemusí to být pak jen kobereček, můžete přejít do trávy, do pachové stopy či se zapojit do noseworku. Nebo si také z fleacu vyrobit pletený cop, do kterého schováte kokina. U psů, co rádi škubou a žerou takové předměty buďte opatrní.

 

FITNESSDOG

Balanční pomůcky a jejich využití je velice pestré, ze začátku si můžete vytvořit i opičí dráhu z různých materiálů a psa normálně seznámit. Pak je vhodné psa naučit stoupat na target, jednoduchou stoličku na přední a zadní nohy. Až tam budete dávat jiné předměty, které psu dělají potíž budete řešit spíše složitost. A musíte vědět, že pes target zná, ale problém je s materiálem, ne s úkolem.

Target může pes označovat nejen packami a stoupáním, ale také čumákem. Tak můžete vylepšit pozici u nohy na dotek tlamy, nebo také položit tlamu do ruky a domluvit se se psem na ošetření očí apod.

 

HOOPERS

Takové agility bez skákání. Obruče si můžete sami vyrobit a následně klidně propojit s běžným vybavením agility. Ti, kteří mají pejsky s hendikepem využijí hoopy a udělají svému psu radost. Pejsek se učí probíhat obručemi, můžete přidat různé tunely, vysílání kolem barelů nebo kuželů. Pes získává sebevědomí a učí se novým povelům.

Není to o tom, že stále běžíte vedle psa. Vy musíte každou překážku naučit na povel proběhnout a pak po sestavení  dráhy se snažíte právě z dráhy vymanit a jen psa vysíláte. Pes ve výsledku pracuje naprosto sám.

COURSING

Je velkým bonusem pro lovecké psy, domnívat se, že psa budete učit lovu zvěře není přesné, na obrany psi taky nechodí proto, aby sežrali člověka (takový trénink pro běžné uživatele není vhodný! Je potřeba vyhledat vhodného figuranta, který to bude učit hrou.) Během chceme nechat volný průběh právě instinktům, které pes má a může vám je nevhodně doma upotřebit. Běhá se za střapcem. Každé plemeno má navíc jiné metody při honbě. Je zajímavé je pozorovat. Dráhu upravujeme dle plemene a věku, zaběhá si tedy každý.

STOPOVÁNÍ

Pro majitele celkem nezáživná činnost, je to totiž práce psa. Ale další velice vhodná aktivita, jak upotřebit jeho čich a postupně se vypracovat na vyšší úroveň. Provozujeme vyloženě vyhledávání po pachové stopě. Tam pes chodí s nízkým nosem v trávě a pokud narazí na předmět označí jej. Nemusíte vyloženě pracovat na zkoušky ze stopařství, ale i pro vás je vítězné, když pes nalezne klíče a na konci odměnu. Tam kde se vyhledává osoba a pes jde i s vysokým nosem (po větru a v pachovém tunelu) říkáme maintrailing. To už je zábava i pro vás, kde se psem za cílem běžíte. Další variantou je nosework.

Dogscootering / CANICROSS

Koloběžkování se psem. Koloběžky máme, postroje vybereme a všichni se dobře rozcvičíme. Obrovský výbuch adrenalinu může začít… Canicross je běh se psem, uděláte i něco pro své tělo. A není to jen o běhu, je to o vhodném zapojení těla a plic, rozcvičení psa a naučit ho i zatáčet a používat pravou a levou. Protože on je ten, který tam první běží. Ve skupině je to velice intenzivní zážitek, psi se předhání a chtějí být první.

 

 

TREIBBALL – pasení míčů

Další peckovní hra, kterou nemusí zajímat jen ovčáčtí psy. Určitý počet míčů je potřeba dostat do brány, či vyznačené oblasti mezi tyčky. Postupně se pes dostává i na 20m od brány s počtem 8 míčů. Ze začátku zase můžete kolem psa chodit a podporovat. Postupně se opět dostáváte pryč z prostoru a pes musí pracovat sám a v co nejrychlejším čase.

PULLER GAME

Hra kterou můžete provozovat na každé procházce. Více v článcích jak začít a také na obchodě doporučené velikosti a jejich popis.

OBRANY

Ten již z mých tréninků znáte, nejedná se jen o to, psa naučit na oko pouštět hrůzu, ale naučit ho pracovat se svým strachem, svým pudem a také vkládat do toho poslušnost. Učíte se, jak si se psem vhodně hrát, naučit jej vyměňovat, pouštět hračky a zvedáte jeho sebevědomí.

Děkuji fotografům Barboře Grůzové a Petru Hyhlíkovi, také holkám, které poskytli fotky z našich tréninků. Na fb naleznete naše skupiny, kde se nadále domlouváme na trénincích a jste samozřejmě vítáni.